Lön

Länkar om Lön

Att ha en bra lön tycker många är viktigt. Dock är lönen bara en del i hur man trivs på jobbet eller hur man upplever sitt liv. Det finns dock alltid sätt att få en högre lön än den lön man redan har.

Vad styrs lönen av?

Lönen för alla typer av arbete styrs av hur mycket någon är villig att betala i lön för att en viss typa av arbete ska utföras samt hur mycket någon är villig att utföra arbetet för.

I de fall det finns många som kan tänka sig och klarar av att utföra ett arbete kommer lönen för denna typ av jobb var låg. Om det däremot är ett svårt arbete, som man måste vara speciallist för att klara, och många arbetsgivare vill har arbetet utfört kommer denna


Allt om lön

Här samlas massor med info om lön, lönsspridning men även gällande företag som erbjuder höga löner successivt.

Tips på att få en hög lön i framtiden

Länkar om Lön

Om du är ung och ännu inte bestämt dig för vad du vill bli finns det stora förutsättningar att få en hög lön genom att planera din framtid. Det bästa och viktigaste du kan göra är välja något arbete som ger en tillräckligt hög lön för att du ska vara nöjd i framtiden. Exakt vilka arbeten som kommer ge mest i lönekuvertet är inte så lätt att säga men oftast har de yrken där efterfrågan på personal är större än tillgången bäst löneutveckling.

Eftersom det är svårt att veta vilka yrken som betalar sig bäst i framtiden är det viktiga att man skapar en bra grund att stå på som ger många möjligheter till att senare välja eller byta karriär och lön.

Grundskolan lägger grunden för din framtida lön

Den bästa grunden för en garanterat bra framtida lön går genom hårt skolarbete. Fokus på skolarbetet ska i grundskolan vara på att lära sig läsa snabbt och bra samt mycket goda kunskaper i matematik.

Lönen är inte det viktigaste

Den lön du får för att du utför arbetet är för många inte det viktigaste i livet utan mindre välbetalda arbeten där man får jobba tillsammans med människor kan oftast vara både roligare och mer stimulerande än välbetalda arbeten. Sjuksköterskor och lärare kan få ut mycket mer av arbetet, dock inte i lön, genom att se framgång och i dialogen med sina patienter och elever än vad en t.ex. en industriarbetare som tjänar bra på sitt nattarbete.

Val av yrke och lön

Redan i gymnasiet men än mer i högskolan begränsas dina möjligheter till vissa yrkesval och därmed lönealternativ. Generellt får de som läser tekniska eller naturvetenskapliga utbildningar högre och i vissa fall mycket högre lön jämfört med de som läser humaniora eller samhällsvetenskap.

Oftast är det industrin som är löneledande i Sverige och lönen en industriarbetare får har under många decennier varit högre än motsvarande längd för utbildning i kommunal eller statlig sektor.

Genom att läsa mer generella tekniska utbildningar ger detta dig också möjligheten att välja på väldigt många olika arbeten, yrken och även arbetsgivare om du någon gång skulle vilja ominrikta din karriär eller om du är mindre nöjd med din lön

Få högre lön på befintlig arbetsplats

Det går att få högre lön på den arbetsplats du redan arbetar på genom att vara långsiktig och fokuserad. Högre lön kan du få genom den vanliga lönerevisionen, som extra påslag på grund av någon anledning eller om du blir befordrad:

Några saker som du ska tänka på när du diskuterar lön med din arbetsgivare är:

  • Var alltid väl förberedd till löneförhandlingen.
  • Hota aldrig med att om du inte får en speciell lön så slutar du, arbetsgivaren kommer då inte längre satsa på dig.
  • Ställ upp ett långsiktigt mål lönemässigt.
  • Diskutera med din arbetsgivare av vad den förväntar sig av dig för att kunna ge dig den mållön.
  • Föreslå att du kan tänka dig ta mer ansvar och påta dig större arbetsuppgifter om detta skulle kunna höja din lön.
  • Diskutera karriärväg inom företaget och vilken lön som din arbetsgivare skulle kunna tänka sig för olika karriärssteg.
  • Bästa tipset på en högre lön och en bra karriär är att: Alltid göra sitt bästa, Alltid vara positiv och Alltid vara konstruktiv i alla dialoger.

Få högre lön genom att omskola sig

Även om du redan har ett arbete och arbetar inom ett segment där lönerna är låga finns det möjligheter till rejäla lönelyft genom att omskola och ominrikta sig till de arbeten som är mer efterfrågade. Det finns många exempel på att personer inom socialomsorg omskolat sig till gruvarbetare och fördubblat sin lön på kort tid men dock till kostnaden av skiftarbete och mindre mänsklig interaktion.

Få högre lön genom att byta arbete

Ifall du arbetar på en arbetsplats och tycker arbetsuppgifterna är intressanta men du är missnöjd med lönen finns lösningar även på detta. Genom att byta arbetsgivare men stanna kvar inom yrket på samma ort går det ofta att öka lönen med 10-20%.

Även kommunala eller landstingsanställda kan öka lönen genom att pendla till en närliggande kommun som ger mer i lön. Ofta har de kommuner som har utbildning inom ett yrke lägre löner än kommuner som inte utbildar inom detta yrke eftersom det lätt blir ett överskott på yrket då många stannar kvar i kommunen där de utbildat sig.

Få bra lön under sommarjobbet

De flesta ungdomar vill tjäna mycket pengar under sitt sommarjobb och exakt vad de gör är inte så viktigt eftersom det är under en kort tid. Den bästa lönen får du om du kan ersätta någon semesterledig person fullt ut. Detta går att göra i vissa industriyrken efter en kortare introduktion. Leta därför efter industriyrken som gärna har en något sämre arbetsmiljö. Generellt kan man säga att du tjänar mindre pengar på ett sommarjobb där du kan vara ute jämfört med ett industriarbete.


Allt intressant om deklarationshjälp

Här kan ni hitta mer hjälp att få med er deklaration men även en del intressant information och kul fakta om deklarationshjälp och att deklarera.Meny - Deklarationshjälp
Till förstasidan på www.deklarationshjalp.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SverigeHjälpFöretagNyheter